CASE MANAGEMENT VE ŠKOLSKÉ PRAXI I

Cílová skupina PP, kterou oslovujeme, a které nabízíme proškolení v rámci pilotního ověření, je vybrána s ohledem na děti, žáky, studenty, se kterými školy a školská zařízení pracují. Vzdělávací kurz je určen PP škol a ŠPZ, především výchovným poradcům, metodikům prevence a speciálním pedagogům (etopedům). Vzdělávací kurz je realizován v rámci projektu APIV A (Společné vzdělávání a podpora škol krok za krokem). Absolventi obdrží potvrzení o účasti.
POPLATEKZdarma
Počet hodin: 24
Termín: 29.09.2021 - 01.10.2021
Uzávěrka přihlášek: 26.09.2021
Lektoři: K tomuto kurzu nejsou přiděleni žádní lektoři
Kód programu: S1 A - R/2021
Místo: 29.9.2021 - online, prostřednictvím aplikace Zoom 30.9.2021 - prezenční setkání v prostorách NPI ČR (dříve NÚV), Novoborská 372/8, Praha 9 1.10.2021 - prezenční setkání tamtéž
Odborný garant: Mgr. Michaela Pechačová
Organizační garant: Mgr. Michaela Pechačová
Upřesnění termínu: Kurz je 24 hodinový a bude probíhat v těchto dnech: 29. 9.; 30. 9. (prezenčně) a 1. 10. 2021 (prezenčně). Po uzávěrce budou vybraní účastníci vyrozuměni o zařazení do kurzu pozvánkou.

Obsah

Obsah: Case management je strukturovaný proces postupů a opatření, který pomáhá řešit problematickou situaci žáka a nastavit prostředí, které žáka podporuje v jeho akademických dovednostech. Case management se v české školní praxi využívá tam, kde má žák více problémů, které je třeba řešit, aby nebyl ohrožen průběh vzdělávání.  Je důležité, aby škola zvládala tyto situace řešit, znala postupy a procesy a uměla je úspěšně aplikovat tak, aby předešla eskalaci problémů.  Jedná  se o metodu práce orientovanou na žáka a jeho rodinu, aby mohl využít veškerý svůj potenciál k získání co nejširšího spektra vědomostí a kompetencí pro úspěšný život.  Case management je nejvíce účinný tam, kde spolupracují odborníci s rodinou a všichni mají jasně stanovený společný cíl.

Frekventanti se v úvodu vzdělávací akce seznámí s aplikovanými principy Case managementu. V teoretické části se účastníci seznámí s právními předpisy z dané oblasti (zejména z oblasti občanského práva, sociálně-právní ochrany dětí a trestního práva) a se základními informacemi poradenského charakteru. Speciální pozornost bude věnována kompetencím a pravomocem case managera a rizikům řízení. V praktické části budou nacvičeny formulace zakázky, plánování postupu a samostatná realizace zakázky. Samostatně budou frekventanti řešit konkrétní situace, se kterými se ve své praxi v minulosti setkali z pohledu řízení případu (SWOT analýza, anamnéza, analýza rizik, individuální plán, evidence a dokumentace atd.), ale také se seznámí s krizovým řízením případu.

V závěru setkání budou ověřeny znalosti účastníků prostřednictvím vypracované vzorové kazuistiky, která bude v řízené diskusi podrobena oponentuře.

Přihlášky zasílejte do 26. 9. 2021. Po tomto termínu budou účastníci  zařazení do kurzu  vyrozuměni  emailem.

Na tento úvodní kurz navazuje Case management ve školské praxi II (viz nabídka - https://objednavky.nuv.cz/element/32-projekt-apiv-a-akcni-plan-inkluzivniho-vzdelavani/). Na každý kurz je třeba se přihlásit zvlášť.

V případě dotazů využijte emailový kontakt: michaela.pechacova@npi.cz