CASE MANAGEMENT VE ŠKOLSKÉ PRAXI I

Cílová skupina, kterou oslovujeme, a které nabízíme proškolení v rámci pilotního ověření, je vybraná s ohledem na děti, žáky, studenty, se kterými školy a školská zařízení pracují. Vzdělávací akce směřující k proškolení budoucích lektorů tématu pro NÚV, je určena především zkušeným pedagogickým pracovníkům s minimálně pětiletou praxí ve školství, zejména výchovným poradcům, metodikům prevence, etopedům. Vzdělávací akce je realizována v rámci projektu z OP VVV - APIV A Implementace inkluzivního vzdělávání - metodická podpora.
POPLATEKZdarma
Počet hodin: 24
Termín: 10.06.2019 - 09.10.2019
Uzávěrka přihlášek: 20.05.2019
Lektoři: PhDr. Lenka Průšová, Ph.D.PhDr. Petr Vojtíšek, Ph.D.
Kód programu: A - 137/2019
Místo: NÚV, Novoborská 372, Praha 9
Odborný garant: PaedDr. Ivo Kalvínský
Organizační garant: Jana Pospíšilová
Upřesnění termínu: Seminář je 24 hodinový a bude probíhat v těchto dnech: 10.6.2019; 30.9.2019;9.10.2019. Po uzávěrce budou vybraní účastníci vyrozumění o zařazení na seminář pozvánkou.

Obsah

 

Obsah: Case management je strukturovaný proces postupů a opatření, který pomáhá řešit problematickou situaci žáka a nastavit prostředí, které žáka podporuje v jeho akademických dovednostech. Case management se v české školní praxi využívá tam, kde má žák více problémů, které je třeba řešit, aby nebyl ohrožen průběh vzdělávání.  Je důležité, aby škola zvládala tyto situace řešit, znala postupy a procesy a uměla je úspěšně aplikovat tak, aby předešla eskalaci problémů.  Jedná  se o metodu práce orientovanou na žáka a jeho rodinu, aby mohl využít veškerý svůj potenciál k získání co nejširšího spektra vědomostí a kompetencí pro úspěšný život. Case management je strukturovaný proces postupů a opatření, který pomáhá řešit problematickou situaci žáka a nastavit prostředí, které žáka podporuje v jeho akademických dovednostech. Case management je nejvíce účinný tam, kde spolupracují odborníci s rodinou a všichni mají jasně stanovený společný cíl.

 

Frekventanti se v úvodu vzdělávací akce seznámí s aplikovanými principy Case managementu. V teoretické části se účastníci seznámí s právními předpisy z dané oblasti (zejména z oblasti občanského práva, sociálně-právní ochrany dětí a trestního práva) a se základními informacemi poradenského charakteru. Speciální pozornost bude věnována kompetencím a pravomocem case managera a rizikům řízení. V praktické části budou nacvičeny formulace zakázky, plánování postupu a samostatná realizace zakázky. Samostatně budou frekventanti řešit konkrétní situace, se kterými se ve své praxi v minulosti setkali z pohledu řízení případu (SWOT analýza, anamnéza, analýza rizik, individuální plán, evidence a dokumentace atd.), ale také se seznámí s krizovým řízením případu.

V závěru setkání budou ověřeny znalosti účastníků prostřednictvím vypracované vzorové kazuistiky, která bude v řízené diskusi podrobena oponentuře.